Sinds 2014 wordt er op TalentStad beroepscollege te Zwolle een pilotprogramma uitgevoerd van de sociaal-emotionele leerlijn ‘Think op school’. Het doel van de leerlijn is om het oplossingsgerichte vermogen van de leerlingen te vergroten, ze te informeren over en ondersteunen bij het (leren) vormen van een eigen mening en het bewust nadenken over hun grenzen. Binnen ‘Think op school’ wordt samengewerkt door het onderwijs en maatschappelijke organisaties. Scholen zien als opdracht om leerlingen te begeleiden in hun sociale en emotionele ontwikkeling.
Meerdere scholen in de gemeente Zwolle hebben aangegeven om ‘Think op school’ te willen implementeren. Vanuit die ontwikkeling zijn er verschillende vragen ontstaan binnen de organisatie van ‘Think op school’.
In dit onderzoeksrapport stond de volgende vraag centraal : “Hoe kunnen leerlingen van 12 tot en met 16 jaar vastleggen en aantonen wat zij hebben geleerd vanuit de lessen van de sociaal-emotionele leerlijn ‘Think op school’?”.
Dit rapport maakt onderdeel uit van het Klein-en-Fijn project (nr 3): THINK op school, de werkzame factoren als randvoorwaarden voor een succesvolle uitrol.
Dit onderzoek is uitgevoerd door Sabine Bos, student Pedagogiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim. Met medewerking van:
- Jan-Willem Dollekamp, beleidsadviseur jeugdhulp en passend onderwijs van de gemeente Zwolle
- Lian Schoot Uiterkamp Beleidsadviseur Kennis en Expertise Centrum van GGD IJsselland
- Marieke Snel, bedenker en eigenaar van THINK op school, werkzaam bij Stichting de Kern
Dit onderzoek staat in relatie met andere individuele onderzoeken van Pedagogiek studenten aan de Christelijke Hogeschool Windesheim, waaronder die van Danique Hobert. Haar onderzoek is onlangs gepubliceerd en HIER terug te vinden.