Lab-dag 2019

De Academische werkplaats ‘Samen op School’ organiseert 18 juni 2019 een lab-dag voor, door en met jongeren om hun wensen, knelpunten en behoeften te verzamelen t.a.v. de begeleiding door mentoren, docenten en andere professionals tijdens de (eerste jaren van de) middelbare school periode.

25 leerlingen van 5 verschillende scholen doen mee. Ze gaan -onder begeleiding- aan de slag met Lego Serious Play®: denken met je handen en luisteren met je ogen!

De jongeren in de leeftijd van 12 tot 14 jaar hebben de overstap naar het middelbaar onderwijs (net) gemaakt. Deze belangrijke overstap brengt bij ieder kind extra vragen, onzekerheden, wensen en behoeftes met zich mee. Welk advies geven de leerlingen elkaar en ons als professionals om hen in deze fase van de ontwikkeling die begeleiding te geven die zij zelf denken nodig hebben?

Tijdens de LAB-dag gaan leerlingen onder gecertificeerde begeleiding aan de slag met Lego Serious Play®.

De dag vindt plaats in de schouwburg KAF in Almere (architectenstudio).

Kortom : jongeren doen mee aan (wetenschappelijk) onderzoek, maken kennis met de rol van onderzoeker en vervullen hiermee een belangrijke rol voor andere leerlingen die de komende jaren de overstap naar het Voortgezet Onderwijs zullen maken. En ze maken plezier!

Door de leerlingen als ‘ervaringsdeskundigen’ te zien, leren wij professionals of wij de juiste dingen doen en of wij deze goed doen of misschien zaken vergeten. De insteek is een collaboratief onderzoeksproces. Binnen collaboratief onderzoek is sprake van co-creatie van nieuwe kennis door het combineren van verschillende soorten kennis en expertise. Dit kan leiden tot een rijker beeld van wat er nodig is in de praktijk. Een dergelijk rijk beeld kan bijdragen aan effectievere interventies. De diverse contextuele kennis van jongeren van verschillende scholen is daarmee onmisbaar binnen de Werkplaats.

Deelnemende (VO) scholen zijn:

  1. Almere College Dronten
  2. SGL Lelystad
  3. Ichthus College Dronten
  4. Thorbecke Zwolle
  5. OPDC Almere

Bent u hartstikke nieuwsgierig naar de opbrengsten van deze dag? We hopen tijdens de LAB-dag video-opname(s) te mogen maken (via informed consent). Enerzijds voor onderzoeksdoeleinden, anderzijds om de (video)boodschap van de leerlingen ook elders uit te kunnen dragen, zoals bij het aankomende AWTJ Samen op School congres op 9 oktober 2019.

Voor meer informatie/interesse: mail a.thissen@awtj.nl