Lab-dag 2019

De Academische werkplaats ‘Samen op School’ organiseert 18 juni 2019 een lab-dag voor, door en met jongeren om hun wensen, knelpunten en behoeften te verzamelen t.a.v. de begeleiding door mentoren, docenten en andere professionals tijdens de (eerste jaren van de) middelbare school periode.

De jongeren in de leeftijd van 12 tot 14 jaar hebben de overstap naar het middelbaar onderwijs (net) gemaakt. Deze belangrijke overstap brengt bij ieder kind extra vragen, onzekerheden, wensen en behoeftes met zich mee. Welk advies geven de leerlingen elkaar en ons als professionals om hen in deze fase van de ontwikkeling die begeleiding te geven die zij zelf denken nodig hebben?

Daarnaast wil de Academische werkplaats ontmoeting faciliteren tussen leerlingen van diverse scholen uit de regio’s IJsselland en Flevoland. We willen jongeren kennis laten maken met de diversiteit aan scholen en met elkaar. Door de leerlingen als ervaringsdeskundingen te zien, leren wij professionals of wij de juiste dingen doen en of wij deze goed doen of misschien zaken vergeten.

De dag wordt ingezet om kennis van leerlingen zelf op te halen en te verbinden met de expertise die reeds aanwezig is in de Academische werkplaats. De insteek is een collaboratief onderzoeksproces. Binnen collaboratief onderzoek is sprake van co-creatie van nieuwe kennis door het combineren van verschillende soorten kennis en expertise. Dit kan leiden tot een rijker beeld van wat er nodig is in de praktijk. Een dergelijk rijk beeld kan bijdragen aan effectievere interventies. De diverse contextuele kennis van jongeren van verschillende scholen is daarmee onmisbaar binnen de Werkplaats.

Voor meer informatie: mail a.thissen@awtj.nl