Community of Practice in Lelystad van start!

Op dinsdag 29 november organiseerde Gerhard Straatsma (conrector) namens het SVOL een Community of Practice (CoP) in het restaurant van De Rietlanden. Lelystad vormt één van de zes plekken in Flevoland en IJsselland waar een leergemeenschap is gestart. Aanwezig waren 2 ouders, een jeugdverpleegkundige en jeugdarts van de GGD, gemeente Lelystad, Ambulante jeugdhulp (Arcus), directeur en zorgcoordinator van het onderwijs, en een onderzoeker van de Academische Werkplaats. Allen gemotiveerd om mee te denken over de kansen die er liggen in de samenwerking tussen ouders, school en jeugdhulp.

Na een kort en persoonlijk welkom en opening door Gerhard vond een kennismakingsrondje plaats. Vervolgens nodigde Gerhard wethouder Elly van Wageningen uit om haar kijk op Passend Onderwijs en jeugdhulp te vertellen.

161129-cop-4-lelystad‘Een Community of Practice betekent dat je samenwerkt. En binnen Passend Onderwijs is nu juist dat samenwerken super belangrijk. Maar ik merk dat niet altijd alle partijen aan tafel zitten. En bij Community of Practice is dat wel het geval. Namelijk: ten eerste de ouders. Zij zijn cruciaal; de belangrijkste partner, vooral voor het kind. Zij blijven geloven in het kind en blijven naar mogelijkheden zoeken want als het niet goed gaat met je kind gaat dat je aan het hart. Lastig is soms om dat op een goede manier te communiceren, want je emotie speelt mee. Voor de leerkracht is dat ook soms lastig. De leerkracht is in het onderwijs de spil. Die moet goed luisteren, ook als ouders met emoties bij hem komen. Belangrijk is om achter het verhaal de echte behoefte te voelen en ervaren. Communicatie is daarin heel belangrijk. De zorg is de volgende partij die belangrijk is: die moet snel kunnen schakelen en ingezet worden. Aanwezigheid in de school is dan handig. Mijn ervaring is dat mensen in de zorg doordrongen zijn van goede communicatie. Ze zijn empatisch, kunnen goed luisteren, en dat is belangrijk. Fijn zou zijn dat mensen uit de zorg dit inbrengen in het onderwijs. We kunnen van elkaar leren, ook hier in deze community. Om op de goede manier met elkaar te communiceren. De leerling is de spil in het onderwijs en in de jeugdhulp. Die moet zich goed kunnen ontwikkelen. Kortom: community en communicatie is belangrijk. De theorie is belangrijk, nog veel mooier vind ik het dat dit nu ook in de praktijk wordt gebracht middels deze Community of Practice! Ik wens jullie een mooie COP en hoop dat er veel ideeen uitkomen die jullie verder kunnen brengen’.

161129-cop-3-lelystad 161129-cop-2-lelystad 161129-cop-1-lelystadGeïnspireerd beginnen de deelnemers aan het eerste programma-onderdeel. Thema was de beeldvorming over ouders, hulpverleners en school. Met deze prachtige flappen als uitkomst.

Na deze activiteit is het woord aan Jantien Gerdes, onderzoeker van de Academische Werkplaats Samen op School. Zij legt uit dat de academische werkplaats bekijkt wat wel werkt en wat niet werkt. Zij verbindt expertise en ervaringen uit de praktijk en wetenschap met elkaar. Het vormt zo een kruisbestuiving in kennis. Jantien benadert dit vanuit een wetenschappelijke invalshoek. Jantien kijkt op de werkvloer: wat gebeurt daar qua samenwerking. Maar ook: wat gebeurt daar niet: er wordt niet altijd echt samengewerkt.

Daarna is het tijd voor een klein onderzoekje en een stelling. Als laatste programma-onderdeel wordt één van de ouders gevraagd te reflecteren op deze middag: hebben we iets gemist? Genoemd wordt dat ‘communicatie’ als thema steeds terug komt. Dat valt op. Succeservaring zit hem in de gelijkwaardigheid en uitspreken van verwachtingen. Als de gelijkwaardigheid blijft bestaan dan kom je er wel. Met deze woorden sluit Gerhard de bijeenkomst af.

Nieuwsgierig geworden en/of interesse om de volgende keer aan te sluiten? Mail naar GP.straatsma@rietlanden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.