Bijzonder praktijkonderzoek ‘ervaren baat van samenwerking’

In het kader van de Master Sociale Interventie schreef Anita Gelmers-Groen, lid van het Dagelijks bestuur van de Academische werkplaats ‘Samen op School’ en MT lid van het SWV Passend Onderwijs Almere, een prachtige thesis: “Ervaren baat van samenwerking“. Ze presenteerde haar onderzoek op 12 juni 2018.

Anita deed in 2017 en 2018 praktijkonderzoek binnen de pilot “School in de Wijk” in Almere. Zij onderzocht op drie reguliere basisscholen een nieuwe samenwerkingspraktijk van een intern begeleider en een jeugdverpleegkundige. Doel van deze samenwerking was vroegtijdig, laagdrempelig en nabij aan te sluiten bij ondersteuningsvragen van kinderen en gezinnen.

Haar kwalitatieve onderzoek betrof een casestudie. Ze richtte zich op de vragen: hoe krijgt de samenwerking vorm? Wat levert het op? En welke lessen kunnen we hieruit leren?

Ze nam diepte-interviews af, woonde bijeenkomsten bij, ze maakte en analyseerde video-opnamen van gesprekken en ze raadpleegde registratie van casuïstiek.

Anita werd begeleid door (niemand minder dan) prof. dr. H. van Ewijk en beoordeeld door prof. dr. H. Kunneman (rechts op de foto).

De volgende elementen van de samenwerking zijn werkzaam gebleken:

  • Door de hoge frequentie en de intensiviteit van de samenwerking ontstaat er meer ruimte voor lichtere ondersteuningsvragen (‘steunvragen’ genoemd), die binnen de bestaande structuur vaak niet worden opgepakt omdat complexere problematiek voorrang krijgt. Hierdoor hebben de tandems ook een beter beeld gekregen van het ‘lichtere’ ondersteuningsaanbod in de wijk en de stad.
  • De tandems benoemen het fysiek samenwerken als de grootste ervaren baat van hun samenwerking.
  • De aanpak en afstemming komen tot stand aan tafel met ouders. Hun inbreng is belangrijk gebleken, met name als het gaat om steunvragen. De betrokkenheid van ouders heeft er ook toe geleid dat de relatie tussen ouders en school een positieve impuls heeft gekregen.
  • Door de praktische en pragmatische benadering van de tandems (bijvoorbeeld ‘formulierloos’ werken, weinig overleggen, actiegerichtheid) is de ondersteuning laagdrempelig en nabij en sluit deze goed aan bij de ondersteuningsvragen van kinderen en gezinnen.
  • Ook het feit dat de tandems (via de jeugdverpleegkundige en altijd met toestemming van ouders) toegang hebben tot de kind-dossiers van de JGZ, maakt dat ze beter kunnen aansluiten bij de ondersteuningsvragen.
  • Door van tevoren duidelijke afspraken te maken over het volgen, opvolgen en monitoren van de vragen die de tandems oppakken, is er duidelijkheid over de regie en over wie wat oppakt. Ieder doet zijn eigen taak vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Naast de genoemde elementen, heeft de samenwerking tussen intern begeleider en jeugdverpleegkundige meer zichtbaar gemaakt dan wel aantal aandachtspunten voor het voetlicht gebracht. Lees dat HIER in de volledige samenvatting.

We feliciteren Anita met deze prachtige prestatie en dit waardevolle onderzoek!

Onderzoekster Anita Gelmers-Groen is graag bereid om een en ander toe te lichten en haar volledige thesis te delen. Mail naar: a.gelmers@passendonderwijs-almere.nl

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.