Presentatie Sharon Stellaard bij ‘Kopgroep Jeugdhulp’

Op uitnodiging van de Kopgroep Jeugdhulp presenteerde Sharon Stellaard haar onderzoek op 21 november 2018 bij Jeugdzorg Nederland.

Jeugdhulp Bestuurders gaven aan geïnteresseerd te zijn in het theoretisch raamwerk van Sharon dat in gaat op de vraag; wat weten we eigenlijk uit de literatuur over ‘Institutionele transformatieve verandering?’.

Met elkaar bespraken we dat binnen de sector de bestuurskundige invalshoek vrij weinig wordt benut om het stagneren van transformatie en mogelijke oplossingsrichtingen te doorgronden. De literatuur biedt echter waanzinnige aanwijzingen voor ons praktijk mensen.

Het verkennen van het theoretisch raamwerk leverde dan ook een feest van herkenning op en praktische aanwijzingen voor het vervolg.

Een tipje van de sluier;

  • Legitimiteit en effectiviteit van organisaties zijn 2 verschillende dingen
  • Verandering verloopt bijna nooit zoals bedoeld
  • Veranderen vraagt om die reden om navigeren i.p.v. implementeren
  • Van bestuurders vraagt dit bescheidenheid, van beleidsmakers diepe betrokkenheid

Er werd dan ook direct gevraagd of Sharon te ‘boeken’ was voor de Kopgroep Wethouders en andere gremia waarin deze inzichten van nut kunnen zijn. Natuurlijk doen we dat!

De bijeenkomst werd georganiseerd door de branchevereniging voor organisaties in de jeugdzorg, waaronder Jeugd & Opvoedhulp, Pleegzorg, Jeugdbescherming en JeugdzorgPlus.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.